Internet

 
 
 
 
 
 
 
 

WiFi - Szolgáltatás információk

Lelassult az internet és/vagy a számítógép? Az esetlegesen szolgáltató oldali problémán kívül milyen tényezők befolyásolják a teljesítményt?

   

  Az alábbi tényezők befolyásolják a teljesítményt:
   • router (kábel és/vagy wifi)
   • Ethernet (UTP) kábel (CAT5e vagy CAT6, 1-80 m távolságra)
   • hálózati kártya (min. 100 Mbit/s)*
   • processzor
   • operációs rendszer (a különböző Service Pack-ek, frissítések)
   • illesztő programok (driverek)
   • egyes védelmi szoftverek is befolyásolhatják a mérési eredményeket (tűzfal, vírusirtó)
   • böngésző típusa, verziója
   • régebbi konfigurációk esetében a merevlemez (winchester) adatátviteli sebessége is

 •  

*(Amennyiben 120 Mbit/s vagy afeletti sávszélességű előfizetéssel rendelkezel, mindenképp javasolt ellenőrizni hálózati eszközeid, hogy támogatják-e a Gigabites szabványt!)

Ezek közül legtöbbször a router (kábel és/vagy wifi) fogja vissza a sebességet, ezt követi az operációs rendszer. Még ha a router WAN portja (amin keresztül csatlakozik a router a modemhez) 100/1000 Mbps, akkor se biztos, hogy eléri a 100/1000 Mbps sebességet (egyes típusok a 6Mbps-ot alig érik el!).

Ha számítógéped közvetlenül kapcsolódik a modemhez, az UTP kábel megfelelő, Ethernet kártya és illetsztőprogram hibátlan és a mért sebesség nem éri el a szabályzatban szereplő garantált értéket, abban az esetben érdemes lehet a sebesség mérést úgynevezett csökkentett módban, vagy másik számítógépen is közvetlen csatlakoztatással elvégezni.

Hasznosnak találtad a választ?

Igen

  |  

Nem

 
 
 
 

Internetemet vezeték nélkül szeretném használni. Milyen fogalmakkal kell tisztában lennem, mielőtt elkezdeném beállítani?

Néhány fontos fogalom a vezeték nélküli hálózatokkal kapcsolatban:

Nem biztonságos hálózat: a hálózat úgy van beállítva, hogy bárki egyszerűen rá tudjon kapcsolódni, aki a Wifi eszközök hatókörén belül tartózkodik. A hálózaton megosztott mappák mindenki által láthatóak, az internetkapcsolat mindenki által használható.

Megjegyzés:
Ezt a beállítást semmiképpen sem javasoljuk, hiszen súlyos biztonsági problémákat vet fel, könnyen internetes támadás áldozatává válhat a hálózat!

Biztonságos hálózat: Az előző hálózattól eltérően itt már különböző védelmi, titkosítási feltételeknek eleget tevő eszközzel lehet csak csatlakozni a hálózathoz. A legfontosabb biztonsági elemek a vezeték nélküli hálózatokon:

WEP (Wired Equivalent Privacy) lényege, hogy az adatokat adás előtt kódolják, majd a vételt követően visszafejtik azokat. Manapság ez a biztonsági szint már nem elégséges, hisz feltörése mindössze néhány percet vehet igénybe egy hozzáértő számára.

WPA PSK (WPA Preshared Key) mechanizmus olyan része a WPA szabványnak, mely előre tárolt kulcs vagy jelszó segítségével nyújt hozzáférést a vezeték nélküli hálózathoz.

MAC-cím (Media Access Control) egy hexadecimális számsorozat, amellyel még a gyárban látják el a hálózati kártyákat, routereket. Minden hálózati kártyának, routernek saját MAC-címe van. A címet (címtartományokat) a szabványügyi hivatal adja ki a gyártónak, és ezt a gyártó fizikailag belesüti a kártyáiba. A címet 12 darab hexadecimális számjegy formájában szokták megadni.

UTP kábel (Unshielded Twisted Pair) egy árnyékolatlan, csavart érpáras hálózati kábel. Leggyakrabban alkalmazott kábeltípus az Ethernet hálózatokon. Az UTP kábel számos hálózatokban használt, 4 érpárból álló réz alapú átviteli közeg. Az UTP kábeleknek mind a 8 rézvezetéke szigetelőanyaggal van körbevéve. Emellett a vezetékek párosával össze vannak sodorva, így csökkentve az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferencia jeltorzító hatását. Maximális átviteli távolsága 100 m.

Router – PC vagy modem – PC összekötésére az egyenes kötésű (vagy link) típusát használják, az alábbi kategóriákból:
• CAT5 - 100 Mb/s adatátviteli sebességű, csillag topológiánál alkalmazzák, Ethernet hálózatokban.
• CAT5e, CAT6 - 1000 Mb/s átviteli sebesség.

Hasznosnak találtad a választ?

Igen

  |  

Nem

 
 
 
 

Mit, érdemes tudni a UPC Smart Guard-ról?

A UPC Smart Guard kiemelkedően magas szintű, teljes körű, naponta frissülő védelmet biztosít asztali és hordozható számítógépek számára egyaránt. Ráadásul különösen kedvező áron tartalmazza az összes fontos védekezési elemet.

A UPC Smart Guard teljes egészében magyar nyelvű program, felülete egyszerű, átlátható és használata könnyen elsajátítható.

A UPC Smart Guard programcsomag a következő összetevőket tartalmazza:
Valósidejű vírusirtó: ez a program elsősorban a vírusok és egyéb kártevő kódok ellen védi a számítógépet. A memória és a meghajtók tartalma mellett valós időben ellenőrzi a bejövő, ill. kimenő e-maileket és azok csatolmányait is. Az automatikus frissítés lehetővé teszi, hogy a szoftver mindig naprakész legyen, így védve a számítógépet a legújabb vírusokkal és egyéb kártevőkkel szemben.

Internetes tűzfal: a kívánt internet-forgalmat átengedi, míg a nemkívánatos internet-forgalmat blokkolja, megvédi a számítógépet a hackerek, trójai programok és a férgek ellen.

Anti-Spyware (kémprogram kereső): biztosítja, hogy az olyan személyes információk, mint a jelszó vagy a hitelkártya adatok ne kerüljenek illetéktelen kézbe online jelenlét alatt.

Spam szűrő: a kéretlenül küldött, kereskedelmi tartalmú e-mailek külön erre a célra készült spam mappába kerülnek, s nem terhelik a felhasználó bejövő postafiókját; a felhasználó eldöntheti, hogy ezek a spam e-mailek automatikusan törlődjenek, vagy ő szeretné őket manuálisan törölni.

Szülői kontroll (tartalomszűrés): bizonyos előre definiált tartalmú, pl. felnőtt tartalmú oldalak blokkolását teszi lehetővé, így biztosítva a gyemekek biztonságát.

Megjegyzés:
A jelenleg forgalomban lévő biztonsági programcsomagok közül egyik sem nyújt 100%-os védelmet.

A UPC Smart Guard fejlesztő cége, az F-Secure viszont mindig az elsők között kínálja regisztrált felhasználóinak a naprakész védelmet nyújtó frissítéseket. A megfelelő beállítások esetén a program automatikusan csatlakozik az F-Secure szerveréhez és el is végzi helyettünk a frissítést.

Milyen technikai feltételek szükségesek a megfelelő működéshez?
• minimálisan Intel 1,5 GHz-es, vagy ennek megfelelő AMD processzor + 512 MB RAM
• a korábban telepített vírusirtó, tűzfal és kémprogram kereső szoftverek eltávolítása. A szoftverek párhuzamos futtatása a rendszer meghibásodásához vezethet

Melyik operációs rendszer támogatja a UPC Smart Guard szoftvercsomagot?
 • Windows 10 (32 és 64-bit egyaránt)
 • Windows 8 (32 és 64-bit egyaránt)
 • Windows 7 (32 és 64-bit egyaránt)
 • Windows Vista (32 és 64-bit egyaránt): Service Pack 2 vagy újabb esetén
 • Windows XP 32-bit: Home, Professional: Service Pack 3 vagy újabb esetén

Honnan töltheted le a UPC Smart Guard szoftvercsomagot?
A program letölthető a következő linken.

További információk itt.

Hasznosnak találtad a választ?

Igen

  |  

Nem

 
 
 
 

Mit érdemes tudni az IPv6-ról és hogyan érint ez engem az internetezésben?

Mit érdemes tudni az IPv6-ról és hogyan érint ez engem az internetezésben?
Ahogy az internetezők és az általuk használt eszközök száma egyre bővül, a kiadható IP-címek száma egyre csökken. A mérnökök, mielőtt a kiosztható IPV4 címek elfogytak volna létrehoztak egy új protokollt, az IPV6-ot, amely az eddig használt IPv4 protokoll fejlesztett verziója. Az IPv4-ről történő átállás az IPv6-ra nem egyszerre történik az egész Interneten, ezért szükséges, hogy a két rendszer egymás mellett működhessen.

Ideális esetben az IPv6 használata a végfelhasználó számára észrevehetetlen marad. Az egyetlen változás, hogy az internetezés gyorsabbá és egyszerűbbé válhat, illetve megjelennek majd olyan szolgáltatások/alkalmazások melyek korábban csak igen bonyolult módon lettek volna elérhetőek. Az IPv6 a végfelhasználó szempontjából egy ajtó, mely megteremti a lehetőséget a változásra. Az IPv6 címek aránya egyre nagyobb és fokozatosan növekszik, hiszen az IPv4-vel szemben egy biztonságosabb és modernebb technológiát képvisel.

IPv6 előnyei

 • Az IPv6 címzés esetében elvárás az IPsec biztonsági protokoll, míg az IPv4 címzésnél ez csak lehetőség. Az IPsec hálózati szinten nyújt lehetőséget arra, hogy a kommunikációban részt vevő felhasználók hitelesen azonosítsák egymást, és az egymás közt zajló adatforgalmat titkosítsák egy biztonságos úgynevezett alagúton (tunnel) keresztül anélkül, hogy bárki le tudná hallgatni őket az interneten keresztül.
 • IPv6 protokoll esetében a kiosztható címek száma 128bit, szemben az IPv4 32bit-hez képest, ezáltal sok több eszköz képes egy időben csatlakozni az internetre, minden probléma nélkül.
 • Közvetlen végponti címezhetőség, vagyis minden olyan eszközünk, ami képes az internezésre egyedi IP címet kaphat, ebből adódóan könnyebben kommunikálhatnak egymással.


Esetleges fennakadások
Az IPv6 protokoll legtöbb esetben nem okoz problémát az internet használatakor, azonban előfordulhatnak olyan esetek, hogy speciális használatkor nem jön létre a két protokoll közötti kommunikáció. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a VPN kapcsolata nem jön létre, vagy a konzolja bejelentkezési hibát jelez, esetleg a port továbbítás (port forward) nem jön létre, szükségessé válhat időszakosan visszaállni az IPv4 protokollra. Ehhez vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.

Hasznosnak találtad a választ?

Igen

  |  

Nem

 
 
 
 

Hogyan előzhetem meg, hogy a WannaCry-hoz hasonló zsarolóvírusoktól védve legyen a számítógépem?

Megelőzés!
Az ilyen típusú rosszindulatú programok egy, az operációs rendszerben található biztonsági rést használják ki, zárolják a számítógépen megtalálható fájlokat és azok feloldásáért pénzt követelnek. Ennek kijavítása érdekében javasoljuk, hogy az operációs rendszered mindig rendelkezzen naprakész frissítésekkel, ezzel is csökkentve annak sebezhetőségét. Minden operációs rendszer rendelkezik automatikus frissítés lehetőséggel, amely Microsoft Windows esetében a Vezérlőpult/Gépház/Windows update menüpont alatt állítható be.

A WannaCry zsarolóprogram elleni biztonsági frissítést a Microsoft elérhetővé tette a Windows 10 operációs rendszerrel rendelkező felhasználóinak. Itt találod az egyéb Windows-t érintő javítások listáját, ahonnan le is töltheted azt (a linken található információk angol nyelven érhetőek el).

Ahhoz, hogy az adataid teljes biztonságban legyenek, érdemes biztonsági másolatot készíteni és egy olyan adathordozón vagy tárhelyen tárolni, ahol bármikor elérhetőek, viszont az ilyen típusú rosszindulatú programok számára elérhetetlen.

Megjegyzés:
Az általunk biztosított SmartGuard vírusirtó program segítségével, számítógéped mindig biztonságban tudhatod, mert adatbázisa folyamatosan naprakész. Emellett még rendelkezik saját tűzfallal és tartalomszűrő lehetőséggel is, amennyiben nem szeretnéd, hogy bizonyos oldalak elérhetőek legyen a számítógépen más felhasználók számára.

Részletes információt a programról itt találsz.

A SmartGuard vírusirtónkat bármikor letöltheted oldalunkról.

Megfertőződött a gépem?
Amennyiben azt tapasztalod, hogy számítógép megfertőződött, javasolt mielőbb egy teljes víruskeresést lefuttatni az érintett eszközön, illetve ellenőrizd, hogy biztosan be vannak-e kapcsolva az automatikus frissítések, valamint, hogy azok naprakészek-e.

Megjegyzés:
Egyáltalán nem javasoljuk, hogy a követelésnek eleget tegyél és kifizesd az ilyen programok által feltüntetett váltságdíjat, mert nemcsak, hogy ezzel bátorítod a zsarolókat,de nincs is garancia arra, hogy a kifizetés után az összes fájl elérhetővé válik.

Ha megbizonyosodtál arról, hogy a számítógépről eltávolításra került a kártevő program, utána minél előbb változtasd meg azoknak a fiókoknak és profiloknak a jelszavát, amiket a korábban megfertőzött számítógépen használsz, hogy a későbbiekben se tudják megszerezni a fiókokban elérhető adataidat.

Megjegyzés:
Egyre több online víruskeresővel ellenőrizheted, hogy számítógéped milyen kártevőknek van kitéve, melyek adatbázisa mindig naprakész, így nem kell azzal foglalkoznod, hogy a gépeden található program rendelkezik-e a megfelelő adatbázissal, hogy megtalálja a rejtőző rosszindulatú szoftvereket.

Online víruskeresők:
https://www.microsoft.com/security/scanner/hu-hu/default.aspx
https://f-secure.com/en/web/home_global/online-scanner
https://www.eset.com/int/home/online-scanner/
https://www.bitdefender.co.uk/toolbox/

Hasznosnak találtad a választ?

Igen

  |  

Nem

 
 
 
 

Milyen minimum hardverre van szükség, ha 50 Mbps sebességnél gyorsabb csomagom van?

A szolgáltatásunk optimális használatához a következő minimum perifériákra van szüksége a számítógépednek vagy laptopodnak.
 • Gigabites hálózati kártya
 • minimum CAT5E szabványnak megfelelő UTP kábel
 • 2 magos, legalább 2,4 GHz processzor
 • legalább 4 GB memória
 • 7200 RPM fordulatszámú SATA3 merevlemez
 • 802.11ac kompatibilis WiFi adapter
 • Windows 7 vagy újabb operációs rendszer, mely rendelkezik a legújabb frissítésekkel.

Megjegyzés:
A csomagodban elérhető legnagyobb sebesség kihasználása érdekében, javasoljuk, hogy a számítógéped/laptopod és a kábelmodem UTP kábellel legyen közvetlenül összecsatlakoztatva. A szolgáltatásunk igénybevétele során érzékelhető sebesség nagyban függ a szabványba foglalt specifikációtól.

Hasznosnak találtad a választ?

Igen

  |  

Nem