Tévézz okosan!

A kábelszolgáltatók társadalmi kezdeményezése a gyermekek értékes, hasznos és tudatos tévézésének segítésére Szakmai főtámogató: Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, Médiatanács

Harmóniában a televízióval

A televízió napjainkra szinte családtaggá vált. Olykor elámulunk a látottaktól, néha megdicsérjük vagy éppen szidjuk, de létezni már aligha tudnánk nélküle. Talán még a gyermekeinket is rábízhatjuk. Vagy mégsem?

 

Baráti beszélgetések és tudományos diskurzusok során gyakran szóba kerül, hogy milyen hatással van a televízió a nyiladozó gyermeki lélekre. S a vélemények nem mindig szívderítőek. De ez is – miként a tudomány és technika annyi más csodálatos találmánya – nem önmagában jó vagy rossz. Attól függ, hogyan használjuk. Miért ne használhatnánk hát okosan?

 

www.tevezzokosan.hu

Tévézz okosan! száznál is több tévécsatorna műsorában segít megtalálni azt, ami igazán értékes a gyerekek számára.

 

A weboldal a gyerekeket, s velük együtt a szülőket is segíteni kívánja abban, hogy eligazodjanak a program-kavalkádban: ne csak kapcsolgassanak és háttértévézzenek, ne ragadjanak le véletlenszerűen egy műsornál, de ne is utasítsák el a televíziót – keressék tudatosan a számukra érdekes, izgalmas, hasznos tartalmakat. Épp itt az ideje, hogy a tévét újra felfedezve arra használjuk, amire való: a világról, a tudományról, a kultúráról információkat adó médiumnak.

 

A hazai kábeltévés szolgáltatók szakmai szervezete, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség kezdeményezésére elindított honlap célja nem a tiltás, sokkal inkább a támogatás. Természetesen fontos felhívni a szülők figyelmét a kiskorúakra káros tartalmak kockázataira, s ezzel együtt tájékoztatni őket a szolgáltatók és az egyes készülékek által nyújtott megoldásokra, így egyebek mellett a gyermekzár használatának fontosságára. Ám ahhoz, hogy valóban harmóniában éljünk a televízióval, éppoly fontos az is, hogy segítsünk eligazodni az óriási kínálatban, megtalálni az érdekes, értékes és színvonalas műsorokat – szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

 

A honlapra látogatók eligazodását segíti, hogy a szülőknek és csemetéiknek külön-külön oldalon tálalja az információkat, attól függően, hogy „felnőtt fejjel” vagy „gyerekszemmel” szeretnének tájékozódni.

 

Közös érdek – közös felelősség

 

Egyes eltúlzott vélemények szerint a televízió a gyermekek fejlődésére káros veszélyforrás. Pedig tudjuk, hogy nem kell annak lennie. A televízió rengeteg hasznos információt, érdekes és szórakoztató műsort kínál a gyermekeknek.

 

A televíziós piac szereplőinek, a kábelszolgáltatóknak, a különböző tematikus és közszolgálati csatornáknak egyaránt fontos, hogy a nézők arról is halljanak, mennyi értéket közvetít az a bizonyos készülék a nappali közepén, és a technikai újdonságok jóvoltából mennyi hasznos lehetőséget kínál a tudatos médiafogyasztáshoz.

 

A társadalmi felelősségvállalás közös érdek, s az ennek szellemében megszületett új honlap működtetése is a szereplők összefogásával válhat sikeressé.

 

A kábelszolgáltatók társadalmi kezdeményezésének szakmai főtámogatója a Nemzeti Média és Hírközlési hatóság, a Médiatanács, és már eddig is számos tévécsatorna, tudományos és civil szervezet csatlakozott hozzá. A honlapot a Média Kábel Műhold című szaklap és a Mindennapi Pszichológia magazin kiadója, a Media Connection Kft. működteti.

 

Miért jó Önnek és gyermekének?

 

 • Mert segítségével könnyen eligazodhat az óriási csatornakínálatban: napi és heti bontásban megtalálja a gyerek számára biztonsággal nézhető, erőszakmentes, érdekes csatornákat, az igazán értékes, színvonalas műsorokat,
 • mert a tananyaghoz kapcsolódó különleges ismeretterjesztő műsorok ajánlásával a tanulásban is segít gyermekének,
 • mert aktivizálja a gyereket: az újdonság erejével ható, megragadó műsorok új ismeretek megszerzésére ösztönzik, s felmerülő kérdései az adott szakterületen további búvárkodásra serkentik,
 • mert a honlap interaktív játékai is újabb ismeretekkel gyarapítják – játsszanak velünk!
 • mert a tévéműsorokon kívül további nézni- és olvasnivalót, színházi előadásokat, szabadidős programokat is ajánl – az egész családnak,
 • mert nem csupán a tévézésben, az internetezésben is hasznos kalauz: segít gyermekének eligazodni az internet világában, hogy megtanulja a „netikettet” s elkerülje a világhálón rá leselkedő veszélyeket.

 

 • Hírlevele naprakész tájékoztatást ad a különösen fontos, aktuális eseményekről.
 • Ha pedig Ön bizonytalan abban, mikor, mennyit tévézhet a gyerek, ha kételyei vannak, mit nézhet meg, ha tudni szeretné, hogyan hatnak a kicsikre a nem gyereknek való tartalmak, s mely műsoroknál van szükség arra, hogy együtt üljenek a képernyő elé, a felnőtteknek szóló oldalon választ kap kérdéseire.
 •  
 • S ha biztos akar lenni abban, hogy gyermeke semmiképpen ne találkozzon kiskorúakat érintő káros tartalmakkal, itt azt is megtalálja, hogyan működik az ilyen műsorokhoz való hozzáférést megakadályozó gyerekzár.
 • Ha pedig értesülni szeretne a tévézéshez kapcsolódó technikai újdonságokról, ha tudni szeretné, mit takar egy-egy újonnan felbukkant ismeretlen kifejezés, a weboldal ebben is hasznos kalauz lehet.