Országos képzési program az időskorúak internethasználatáért

Magyarországon az időseknek alig van lehetőségük a technológiai készségek elsajátítására, így a korcsoporton belül magas a digitális kirekesztettség aránya.

Ismertető

Az 55 és 74 év közötti magyarok 84%-a nem rendelkezik számítógépes ismeretekkel, szemben a 65%-os európai átlaggal. A hozzáférés és tudás hiánya miatt az idősek a társadalomból kirekesztve érezhetik magukat.

Így nem használják ki az internet előnyeit, például a családjukkal való kapcsolattartás vagy az egészségügyi szolgáltatásokról való informálódás lehetőségeit.

 

A „Kattints rá, Nagyi!” képzés az elektronikus kommunikáció, az internetezés és elektronikus levelezés alapjainak elsajátítására ad módot a harmadik életkorban lévők számára, megismertetve a résztvevőket az infokommunikációs eszközök használatával, az új típusú ismeretszerzés és kapcsolattartás lehetőségeivel. A program feltételeket teremt és mintát ad az idősebb korosztály számára az új lehetőségek elsajátításához, még szélesebbre tárva a kaput az ismeretszerzéshez és a művelődéshez is.

 

A UPC Magyarország támogatásával 2006-tól kezdődően a Budapesti Művelődési Központ (BMK) országos hálózattá és mozgalommá terjesztette ki időseknek szóló, 25 órás, gyakorlatorientált, kiscsoportos számítógépes képzési programját.

A „Kattints rá, Nagyi!” program révén idősek és nyugdíjasok küzdhetik le a számítógép és internet használatának főbb akadályait, a tapasztalat-, az ismeretek és a motiváció hiányát. A UPC segítségével a BMK időseknek indított gyakorlati kurzusai ma már országszerte 20 helyszínen, közösségi központokban zajlanak, folyamatosan egész évben.

 

A felnőttképzési törvény követelményeinek megfelelő oktatásban eddig már több mint kétezren vettek részt. A tanfolyamot végzettek átlagéletkora 63 év, de több nyolcvan éven felüli is található közöttük. A képzéseket játékos vizsga és bizonyítvány átadása zártja le.

 

Tanfolyamok 22 helyszínen, egész évben

A UPC Magyarország támogatása révén az eddigi 2000 végzetten túl a tanfolyamokat idén 1500 szenior tanuló 15 vidéki és 5 fővárosi helyszínen veheti jelképes részvételi díjért igénybe.

 

Az Európai Bizottság Élethosszig tartó tanulás programjában támogatott SILVERNET projekt részeként a „Kattints rá, Nagyi!” program 2008-ban már a határon túli idősek számára is elérhetővé vált. A tavaly elindult programadaptációt követően Csíkszeredán február 5-én, Komárnóban január végén, 4 csoportban 45 fő részvételével indultak az első határon túli Kattints rá, Nagyi! tanfolyamok.

 

A nyugdíjasoknak szóló internet-oktatási program jelenleg az alábbi helyszíneken érhető el: Budapest IV., IX., XI., XVIII., XX., kerület, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Onga, Pécs, Pétfürdő, Salgótarján, Székesfehérvár, Szombathely, Téglás, Veszprém, Vértesszőlős.

 

 

Klubok, egyesület, EU-elismerés

A program részeként évente országos találkozókra is sor kerül, ahol a hasonló érdeklődésű netnagyik személyesen is találkozhatnak levelező, chatpartnereikkel. A tanfolyamot végzett szenior tanulók számára klubfoglalkozások állnak rendelkezésre a tanultak közös gyakorlása érdekében, melyeket többek között önkéntesek vezetnek.

 

Az újdonságokat pedig a BMK munkatársai mutatják be a "Folytassa, Nagyi!" klubfoglalkozásokon. Minden oktatási helyszínen közösségi internet-elérési ponton gyakorolhatják egyénileg a megtanultakat azok a nyugdíjas internetezők, akiknek nem áll otthoni internet-elérés rendelkezésére.

 

A szenior tanuló közösség megalakította egyesületét is EZÜSTNET (Internetező Idősek Országos Egyesülete) néven, melynek tagjai már most oktatják a távolból a felvidéki és erdélyi társaikat, valamint kapcsolatot tartanak az ország számos településén tanuló netnagyikkal. Weblapjuk elérhető a www.ezustnet.hu címen.

 

A „Kattints rá, Nagyi!” programot az Európai Bizottság ePractice kezdeményezése a 2007. decemberi lisszaboni miniszteri tanácskozáson a hazánkat egyedül képviselő e-befogadási oktatási programként a legjobb nemzetközi gyakorlatok közé sorolta, és feljogosította az európai „Légy az információs társadalom részese!” e-befogadási program hivatalos logójának használatára.

 

A programot 2008 októberében az EU elektronikus társadalmi befogadást segítő kezdeményezéseinek legjobb gyakorlatait bemutató ePractice.eu weboldalán szerkesztői ajánlással emelték ki, és így jogosultságot szerzett az ePractice Editor's Choice logó hivatalos használatára is.

Az Editor's Choice címkével azokat a programokat tüntetik ki, amelyek jelentőségük, újító jellegük, továbbá a projektről közreadott információ mennyisége és minősége révén különösen érdekesek és fontosak az ePractice.eu közössége számára.