Családi oktatócsomag a web megszelídítésére

A UPC, az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltatóként rendkívül fontosnak tartja a digitális közbiztonság és közbizalom megerősítését, különösen a legvédtelenebb korosztály, a gyermekek internetbiztonságának segítését.

A UPC szerepe

Ennek érdekében évről évre újabb internetbiztonsági programokat indít. Tavaly az Informatikai Érdekegyeztető Fórummal (Inforum) közösen családi akcióprogramot hirdetett a web megszelídítésére és családi internetbiztonsági oktatócsomagokat osztott szét azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a gyermekekre leselkedő online veszélyforrásokra és tudatosítsa a kockázatmentes, biztonságos internetezés lehetőségeit.

 

Idén pedig az Insafe EU-szervezettel együttműködve figyelemfelhívó videóklipeket tett közzé a UPC, továbbá minden előfizetője számára a kisgyerekek 100%-osan biztonságos, szülők által is felügyelt internetezését biztosító szoftvert bocsát rendelkezésre.

 

A kockázat

Az internet világában ma már a legkisebbek is otthonosabban mozognak, mint a szüleik, de nem mindig képesek felmérni, milyen veszélyeket hordoznak a kibővült online közösségi, kapcsolatépítési és kommunikációs lehetőségek. A szülők előtt pedig többségében rejtve marad, milyen zaklatások érik vagy érhetik a weben bolyongó csemetéjüket.

 

Miközben az ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy a játszótéren való játék és az utcai átkelés is veszélyes lehet, ha nem vagyunk körültekintőek, az még nem tudatosult teljes körűen, hogy a virtuális világban a gyerekek bárkivel és bármivel összetalálkozhatnak, ha elővigyázatlanok. Márpedig az online környezetben magasabb a kockázat, mivel többnyire nem tudhatjuk, hogy ténylegesen kivel kerülünk kapcsolatba és mennyire megbízható vagy ellenőrizetlen információkkal találjuk szembe magunkat.

 

Friss hazai és nemzetközi felmérések az online kockázatokról

Egy-egy közelmúltban készült európai uniós és magyarországi felmérés is kimutatta, hogy a gyerekek már 4-5 éves korukban megkezdik az ismerkedést az internettel és pár évvel később már rutinszerűen, naponta használják azt. Szinte magától értetődő számukra az internetezés, ugyanakkor, ha valamilyen problémával találkoznak közben, csak a legritkábban, a legvégső esetben avatják be a szüleiket.

 

A hazai NRC Piackutató intézet vizsgálata (VMRkids 2007) szerint már az óvodások is aktívan használják az internetet, és bár a legkisebbek nagy többsége szülői felügyelet mellett teszi ezt, a 6 éves és ennél fiatalabbak egyötödét a szülei nem korlátozzák a szörfölésben. A 11-14 éveseknek viszont már a 79 százaléka leggyakrabban egyedül ül a számítógép elé. Pedig a tíz éven felüliek 81 százaléka már ismerőskereső oldalakat látogat és 66%-uk rendszeresen chatel, 13%-ukat pedig már vásárlásra is ösztönözte valamilyen internetes reklám.

 

Eurobarométer jelentés

Az EU statisztikai hivatala által készített Eurobarométer jelentés a gyerekek internetezési szokásairól arra a következtetésre jutott, hogy bár a gyerekek nagy része tisztában van az online kockázatokkal, a legtöbben saját maguk vagy barátaik segítségével oldanák meg a problémáikat és csak nagyon súlyos esetben (és többnyire csak vírusfertőzés esetén) fordulnának a szüleikhez. Pedig jó néhányan léptek már kapcsolatba idegenekkel és éltek már át zaklatást is a világhálón. Az Eurobarométer magyarországi felmérése kimutatta, hogy a gyerekek számára a legkevésbé népszerű tevékenység az iskolai tananyaghoz kapcsolódó információkeresés, míg a leginkább a chatelést kedvelik.

 

Többségük legfeljebb a vírusok miatt tartja kockázatosnak a világháló használatát, noha sokan találkoztak már pedofíliával és átveréssel. Tudatában vannak, hogy az interneten veszélyes kapcsolatokba keveredhetnek, de a virtuális világot nem tartják veszélyesebbnek, mint az utcát, és még a várható következmények ellenére is szívesen kalandokba bocsátkoznak. A szüleikkel mindezt nem vitatják meg, mert attól tartanak, hogy a felnőttek korlátoznák internet-használatukat. Ugyanakkor mindegyik válaszadó szívesen venné, ha többet megtudhatna az online veszélyekről és problémákról.

 

Ismeretterjesztő csomag szülőknek és gyerekeknek

A felmérések tanulságai alapján az Insafe, az EU internetbiztonságot propagáló szervezete, a UPC, a kontinens legnagyobb kábeles internetszolgáltatója támogatásával egy átfogó, játékos családi ismeretterjesztő csomagot állított össze, melyet a nemzetközi Biztonságosabb Internet Napján, 2008. február 12-én, Európa-szerte 11 nyelvre lefordítva – többek közt magyarul is – mindenki számára hozzáférhetővé tettek. A csomag közzétételét a Biztonságosabb Internet Napja hivatalos megnyitóján Viviane Reding, az EU távközlési főbiztosa is üdvözölte, elismerését fejezve ki a magáncég UPC és a közszférát képviselő Insafe példamutató együttműködése iránt.

 

A UPC úgy véli, az internet hihetetlen mértékben megnövelte az emberek lehetőségeit, de ez nem járt kockázatok nélkül, különösképpen a fiatalabb felhasználók számára. Ezért szolgáltatóként felelősséget kíván vállalni abban, hogy az internetet mindenki számára biztonságos hellyé tegye.

 

„A web megszelídítése” címet viselő e-biztonsági csomag 6 és 12 év közötti gyerekek és családjuk számára készült, abból a meggyőződésből, hogy az új technológiáknak nem elválasztaniuk, hanem egyesíteniük kellene a generációkat. A játékos ismeretterjesztő csomag révén a gyerekek a szüleik bevonásával, szórakoztató és érdekes módon sajátíthatják el az internet biztonságos és hatékony használatát. A csomag több mint 50 biztonsági tippet és feladatot kínál a gyerekek és a szülők okulására.

 

A csomag tartalma a következő:

  • Két e-biztonsági füzet: családi szórakozás és szülői útmutató résszel;
  • Aranyszabályok;
  • Öntapadós címkék;
  • 12 szituációs kártya, melyeket a gyerekeknek kell kivágni;
  • Családi bizonyítvány
 

A családi és szülői füzetek négy alapvető e-biztonsági témát járnak körbe: Biztonság, Kommunikáció, Szórakozás & Letöltés és Virtuális erőszakoskodás. A szülői füzet segítséget nyújt a felnőtteknek a gyerekekkel közösen átbeszélendő témákhoz: háttér-információkkal szolgál, magyarázatot fűz a feladatokhoz, illetve tartalmazza a gyakorlatok és a szituációs kártyák javasolt megoldásait. A családi füzetet érdemes a szülőknek a gyerekekkel együtt használni.

 

A négy témát két kamasz fiatal, valamint szüleik és az informatikai zseni Hedvig történetein keresztül közelíti meg. Minden fejezet bevezető magyarázatokat, majd online gyakorlatokat, kvízeket, összefoglaló aranyszabályokat és hasznos linkeket is tartalmaz. A tanultakat szituációs kártyák segítségével idézhetjük fel és végül Családi bizonyítványt állíthatunk ki, emlékeztetőül a legfontosabb szabályokkal.

A több mint 15 ezer példányban elkészült magyar nyelvű családi e-biztonsági csomagot kinyomtatható formában bárki letöltheti a UPC, az Inforum, a Minimax és az Internethotline weboldalairól.