Családi akcióprogram a web megszelídítésére

Az internet hihetetlen mértékben megnövelte az emberek lehetőségeit, de ez nem járt kockázatok nélkül, különösképpen a fiatalabb felhasználók számára. A upc ezért szolgáltatóként felelősséget kíván vállalni abban, hogy az internetet mindenki számára biztonságos hellyé tegye.

Játékos tanulás – az internet használata

Új internetbiztonsági munkafüzet kisgyermekeknek  

Újabb, gyermekeknek szóló játékos munkafüzetet jelentetett meg a UPC és az internet biztonságos és felelősségteljes használatát propagáló Insafe nevű európai szervezet. A “Játékos tanulás - az internet használata” című könyvecske 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a 4-8 éveseket arra, milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

 

Az óvódáskor végén, kisiskolás korban a gyermekek már ismerkednek az internettel, ám általában senki nem tanítja meg őket a biztonsági alapelvekre, mivel ritkán esik szó ezekről otthon vagy az iskolában. Ehhez nyújt segítséget a “Játékos tanulás - az internet használata” című munkafüzet, amelyet a UPC és anyavállalata, a Liberty Global támogatásával és az Európai Bizottság jóváhagyásával dolgozott ki az Insafe.  

A kiadvány a szülőknek és a tanároknak is alkalmat ad arra, hogy beszélgethessenek a gyerekekkel olyan fontos kérdésekről, mint a személyes adatok védelme, biztonsága. A foglalkoztató könyvecske mindezeken túl ahhoz is hozzásegíti a kisgyermekeket, hogy fejlesszék alapvető nyelvi, matematikai, társadalmi és kulturális készségeiket.

 

Az internetbiztonsággal kapcsolatos, gyerekeknek, szülőknek és tanároknak szóló

tudatosság-növelő és oktató eszközeinek sorában a UPC az Insafe-fel közösen tavaly egy e-biztonsági weboldalt indított, amely pedig a 2009-ben kiadott családi oktatócsomagon alapul.

Családi ismeretterjesztő csomag a web megszelídítésére  

Az Insafe, az EU internetbiztonságot propagáló szervezete, a upc támogatásával egy átfogó, játékos családi ismeretterjesztő csomagot állított össze, melyet a nemzetközi Biztonságosabb Internet Napján, február 12-én, Európa-szerte 11 nyelvre lefordítva – többek közt magyarul is – mindenki számára hozzáférhetővé tettek.

A csomag közzétételét a Biztonságosabb Internet Napja hivatalos megnyitóján Viviane Reding, az EU távközlési főbiztosa is üdvözölte, elismerését fejezve ki a magáncég upc és a közszférát képviselő Insafe példamutató együttműködése iránt.

 

„A web megszelídítése” címet viselő e-biztonsági csomag 6 és 12 év közötti gyerekek és családjuk számára készült, abból a meggyőződésből, hogy az új technológiáknak nem elválasztaniuk, hanem egyesíteniük kellene a generációkat.

 

A játékos ismeretterjesztő csomag révén a gyerekek a szüleik bevonásával, szórakoztató és érdekes módon sajátíthatják el az internet biztonságos és hatékony használatát. A csomag több mint 50 biztonsági tippet és feladatot kínál a gyerekek és a szülők okulására.

A csomag tartalma a következő:

  • Két e-biztonsági füzet: családi szórakozás és szülői útmutató résszel;
  • Aranyszabályok;
  • Öntapadós címkék;
  • 12 szituációs kártya, melyeket a gyerekeknek kell kivágni;
  • Családi bizonyítvány.

Családi és szülõi füzetek  

A családi és szülői füzetek négy alapvető e-biztonsági témát járnak körbe: Biztonság, Kommunikáció, Szórakozás & Letöltés és Virtuális erőszakoskodás. A szülői füzet segítséget nyújt a felnőtteknek a gyerekekkel közösen átbeszélendő témákhoz: háttér-információkkal szolgál, magyarázatot fűz a feladatokhoz, illetve tartalmazza a gyakorlatok és a szituációs kártyák javasolt megoldásait.

 

A családi füzetet érdemes a szülőknek a gyerekekkel együtt használni. Minden fejezet bevezető magyarázatokat, majd online gyakorlatokat, kvízeket, összefoglaló aranyszabályokat és hasznos linkeket is tartalmaz. A tanultakat szituációs kártyák segítségével idézhetjük fel és végül Családi bizonyítványt állíthatunk ki, emlékeztetőül a legfontosabb szabályokkal.

 

Letöltés az Inforumról

 

Letöltés a Minimaxról

 

Letöltés az Internethotline-ról