2015.12.08. - Támogatás a falakon át – Kórházban fekvő gyerekeknek hozza el az élményeket a UP

Pécs, 2015. december 8. – Kórházban fekvő gyerekek és szüleik helyzetét könnyíti meg az a program, amelyet a UPC Magyarország indított. A „Falakon át” névre hallgató kezdeményezés keretében elsőként a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának Onkohaematológiai Osztályán építették ki és tették elérhetővé az ingyenesen használható tévés és internetes szolgáltatásokat.

 

A UPC még 2001-ben kezdte el a kórházak támogatását, jelenleg is országszerte nyolc intézményt lát el különböző telekommunikációs eszközökkel és szolgáltatásokkal. A „Falakon át” névre keresztelt program és a Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal kialakított stratégiai együttműködés mostantól ezt a támogatói tevékenységet hivatott magasabb szintre emelni. A daganatos betegségek gyógyítása során a betegek sokszor heteket vagy hónapokat töltenek el a kórházban, elzárva a külvilágtól, távol a barátaiktól, családjuktól, a megszokott életüktől. A UPC szolgáltatásai pedig nem csak szórakozást kínálnak, hanem kaput nyitnak a világra, kapcsolódási lehetőséget biztosítanak egymáshoz – egy olyan helyzetben, amikor a kapcsolattartás különösen nagy jelentőséggel bír. A vállalat ezt felismerve kezdett a Falakon át Program megvalósításába, melyet korábbi együttműködések inspiráltak, hiszen a Szent László Kórház Őssejttranszplantációs Osztályát, valamint a kezelés utáni gyógyulást segítő Démétér Házat már évek óta támogatja.

 

A Falakon át Program nyitányaként most a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikáján tették komfortosabbá a hasonló ellátásban részesülő gyerekek kórházi tartózkodását. Az eszközök átadása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Carra Anita, a UPC Magyarország Kft. marketingigazgatója elmondta: „A közelmúltban bevezetett számos szolgáltatásunkkal már kiléptünk az otthonok falai közül és mindenki számára biztosítottuk az információkhoz való korlátlan hozzáférés lehetőségét. Éppen ezért fontos nekünk, hogy azokhoz is elvigyük a kikapcsolódás élményét, akik kényszerűségből vannak távol otthonuktól, szeretteiktől. Kétgyermekes anyukaként nagyon is jól tudom, hogy sokszor mennyire nehéz elviselni a távolságot. A UPC eszközei és szolgáltatásai viszont épp ezeket a nehézségeket teszik könnyebben elviselhetővé. A Falakon át Programmal pedig ott segítünk, ahol a legnagyobb szükség van rá.”

 

Dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke kiemelte, a gyerekek gyógyulását is segítheti, ha megszűnik az elszigeteltség érzése. „A komfortosság érzése fontos lehet, különösen a gyermekonkológiai osztályokon, ahol a gyerekek és a szülők is hosszú heteket töltenek el, így az ő esetükben különös jelentősége van a UPC által adományozott eszközöknek és szolgáltatásoknak, melyek hozzájárulnak, hogy egy kicsit otthon érezhessék magukat.” – tette hozzá.

 

A UPC a legmodernebb hálózattal és minőségi infokommunikációs eszközökkel, többek között televíziókészülékekkel és kiváló minőségű, vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosító berendezésekkel segíti a gyermekek mielőbbi gyógyulását. A következő évben a Falakon át Program részeként további magyarországi kórházak gyermekonkológiai osztályán is kiépítik az ingyenes digitális kábeltelevíziós és Wi-fi szolgáltatást.

 

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózatról

 

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat orvosai, nővérei és ápolói az ország 8 pontján küzdenek nap mint nap a rákos gyermekek életéért. Ők a Gyermekgyógyítók! Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a pénzek gyakran nem jutnak el oda, ahol a leginkább szükség lenne rájuk. Azért hoztuk létre a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot, mert így a rendszerszintű problémákat megkerülve, közvetlenül azoknak a munkája támogatható, akik a daganatos gyermekek gyógyításában részt vesznek. Míg a ‘60-as évek elején csak a betegek töredéke gyógyult meg véglegesen, ma a Magyarországon évente diagnosztizált 250-300 daganatos gyermek kétharmadát meggyógyítjuk. Természetesen a túlélési esélyeket alapvetően meghatározza a daganat típusa. Ennek eredményeként minden 800 fiatal felnőtt korba lépő személy közül 1 valamely gyermekkori rákos betegség túlélője. E hatalmas előrelépés nagyrészt annak köszönhető, hogy a betegeket a 4 évtizede működő Magyar Gyermekonkológiai Hálózat 8 gyógyító és 1 rehabilitációs központjában, egységes terápiás és szupportációs elvek mentén, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek gyógyítják. A Magyar Gyermekonkológiai Hálózat hozta létre és működteti a beteg gyermekek demográfiai és a kezeléssel kapcsolatos adatait tartalmazó Országos Gyermektumor Regiszter (OGYR)-t is. Mindez azonban rengeteg pénzbe kerül, ezért Hálózatunk folyamatosan gyűjti a támogatásokat, hogy Gyermekgyógyítóinkat a mindennapi munkavégzésükben segítsük a gyógyításhoz szükséges eszközök beszerzése, szakembereink folyamatos képzése, valamint a külföldön már bizonyított, legkorszerűbb kezelési elvek hazai meghonosítása révén.