2013.05.23. - Városligeti Gyermeknap május 25-26-án, a UPC támogatásával

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Fővárosi Önkormányzattal közösen idén is megrendezi a már 1990 óta évente megtartott kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben. A programra idén május 25-26-án kerül sor. A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly csaknem 400 000 gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe. Az eseményt kiemelt támogatóként segíti a UPC Magyarország, mely a Biztonságos Internet Sátorban rendez vetélkedőket és ajándékoz tippgyűjteményeket a gyermekek biztonságos internethasználatához.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2013-ban is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre több mint 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – ezúttal pécsi – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Felvidékről, Moldovából és Kárpátaljáról. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét teljes mértékben magára vállalja.

 

A kétnapos rendezvényen összesen 41 helyszínen, 2 színpadon neves, népszerű művészek és közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

 

Május 26-án, vasárnap a Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán, a Kis Napozóréten a Budapesti Operettszínház, Malek Andrea és a TV2 tehetségkutatóból ismert tanítványai, MintaPinty Zenekar Trambulin Színház, Aranyszamár Színház, Réparetekmogyoró Társulat, MiaManó Színház lép fel. A Budapesti Operettszínház művészei, az Ördögölő Józsiás című zenés fantasy-ből adnak elő dalokat.

 

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület – az úgynevezett Napozórét – két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 26-án, vasárnap az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket.

 

Kovács Péter „Petike” freestyle futball-világbajnok 14 órától a csoportos dekázás rekordállítására vállalkozik, melyre minden érdeklődőt és részt vevőt szeretettel várnak.

 

Az Országgyűlés gyermeknapi sátraiban és a sátrak előtt rajz- és színezőverseny az Országházról, országházi kirakós játék, paravánfotózás, kvízkérdések az Országgyűlésről és az Országházról, valamint egyéb érdekességekről, az Országházat ábrázoló képeslap kiszínezése és postázási lehetősége, ügyességi játékok várnak minden érdeklődőt.

 

A gyermeknapi sátrakban a látogatók megtekinthetik az Országgyűlési Őrség egyenruháit, rendfokozatait és díszkardjait és lehetőség lesz közös fényképek elkészítésére is.

 

A Biztonságos Internet Sátor immár ötödik éve fogadja az érdeklődőket a biztonságosabb internet-használat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal.


A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Plus (SIP) programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

 

A Biztonságos Internet Sátor programjain jelen van a UPC Magyarország is. A UPC sátrában a gyerekek internet-biztonsági kvízeket, teszteket tölthetnek ki, és vetélkedőkön vehetnek részt. A szülőket megajándékozzák az Európai Bizottság internetbiztonsággal foglalkozó szervezetei és a UPC együttműködésében készült tájékoztató anyagokkal. A „Gyermekeink digitális világa” című, rövid és hasznos tippgyűjtemény segítségével a szülők elsajátíthatják a legfontosabb ismereteket arról, hogyan maradhatnak biztonságban gyermekeik az online környezetben. A tippgyűjtemény gyakorlatias tanácsokat nyújt különböző témakörökben, amelyekkel a gyerekek szembesülhetnek az internet használata során, és segít abban, hogy a szülők elbeszélgessenek csemetéikkel a tapasztalataikról, támogatva őket a lehetséges veszélyek elleni védekezésben.

 

A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes.